Cfd-gedupeerden krijgen gelijk van Nederlandse rechters

De afgelopen maanden deed een aantal Nederlandse rechters uitspraak in zaken die waren aangespannen door Nederlandse beleggers die gedupeerd werden door buitenlandse, malafide cfd-aanbieders. De AFM maakte een video om uit te leggen wat dat voor cfd-gedupeerden betekent.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

Vier rechterlijke uitspraken

Vier keer in totaal heeft een Nederlandse rechter de afgelopen maanden vonnis gewezen in civiele rechtszaken die waren aangespannen door consumenten die veel geld verloren hadden met het handelen in cfd’s (contracts for difference). Alle vier de keren werden de cfd-overeenkomsten door de rechter vernietigd en de kregen de gedupeerden hun inleg terug. De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat de cfd-aanbieders een vergunning hadden in een ander EU-land dan Nederland. Het was dus op voorhand niet duidelijk dat de malafide partijen via Nederlands recht konden worden aangepakt.

Oneerlijke handelspraktijken

Dat blijkt dus toch het geval. De rechters meenden dat sprake was van oneerlijke handelspraktijken. Vaak gingen de brokers agressief en misleidend te werk. Omdat er nu jurisprudentie is, kunnen mogelijk ook andere gedupeerden van malafide buitenlandse aanbieders met succes hun verloren geld via de rechter terugeisen. Het aanspannen van een rechtszaak kost natuurlijk ook geld en is dus meestal pas zinvol als het om grotere bedragen gaat.

Reageer niet op advertenties en telefoontjes

Cfd’s zijn zeer risicovolle beleggingsproducten, waarbij meer dan 80% van de beleggers verlies lijdt. De AFM raadt particulieren aan niet te reageren op advertenties of telefoontjes van aanbieders hiervan. Ook al behoort een gang naar de Nederlandse rechter tot de mogelijkheden, dat is niet gratis. Het is dus beter om te voorkomen dat je als belegger veel geld verliest.

Op afm.nl vindt u meer informatie en tips:

Waarschuwingen

Wees oplichters te slim af en doorzie de te mooie verhalen. Lees meer over de doortrapte werkwijze van oplichters. En bekijk voor welke ondernemingen de AFM en andere toezichthouders waarschuwen.

image

Is beleggen iets voor jou?

Beleggen kan meer opleveren dan sparen. Maar de risico’s zijn ook groter. Bepaal daarom vóórdat je belegt met welk doel je dat doet en hoeveel risico je kunt en wilt lopen. En beleg daarna niet risicovoller.

image

Advies

Wil je een financieel product kopen of afsluiten? Maar heb je weinig kennis van financiële zaken? Een financieel adviseur kan je mogelijk helpen bij het maken van belangrijke keuzes. Bereid je wel zelf goed voor.

image

Deel deze pagina