Checklist voor kritische, scherpe, verstandige belegger
Van 3 tot en met 9 oktober is het Wereldbeleggingsweek, een initiatief van internationaal toezichthouder IOSCO. Nationale toezichthouders in talloze landen organiseren die week extra activiteiten om (beginnende) beleggers te wijzen op verstandige beleggingspraktijken. De AFM ontwikkelde daar een praktische checklist voor.
Wil je gaan beleggen? Pak het dan verstandig aan en voorkom nare verrassingen. Onze beleggerschecklist kan je hierbij helpen.
5 boxes om af te tikken
Een kritische, onderzoekende, scherpe, bedreven, verstandige belegger…
1 …stelt doelen bij het beleggen
Beleggen als vermogensopbouw? Denk eraan dat je er dan in zit voor de lange termijn en met geld dat je kunt missen. Spreiden is dan belangrijk om je risico’s te beperken. Denk hierbij aan verschillende soorten beleggingen, maar ook aan verschillende sectoren of zelfs geografische regio’s. Ook door periodiek in te leggen, spreid je je risico en ben je minder gevoelig voor koersschommelingen.
2 …doet onderzoek naar een belegging
Zorg dat je belegt in producten of diensten die je begrijpt. Verdiep je daarin en zoek eventueel onafhankelijk onderzoek. Kijk ook goed naar de werkelijke kosten en risico’s. Hoge kosten kunnen je beleggingsrendement tenietdoen. Staar je daarbij niet alleen blind op directe kosten, maar zorg ook dat je indirecte kosten, zoals fondskosten of spreadkosten, goed op je netvlies hebt.
3 …checkt een aanbieder
Kijk of een beleggingsaanbieder een vergunning heeft of misschien wel op onze waarschuwingslijst staat. Staat een aanbieder wel in onze registers, maar alleen met een zogeheten Europees paspoort? Dat is geen kwaliteitskeurmerk en de onderneming staat dan niet onder ons toezicht. Sommige beleggingsvormen vallen ook buiten ons toezicht. Check bij zulke aanbieders of beleggingsvormen dan vooral op internet of er iets bekend is over de aanbieding.
4 …laat zich niet onder druk zetten en herkent signalen van fraude
Laat je niet overhalen door gladde verkooppraatjes om snel en onvoorbereid ergens geld in te steken. Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Voorkom financiële schade en wees alert op onduidelijke kosten en beloftes van extreem hoge rendementen.
5 …let erop dat een duurzame belegging écht duurzaam is
Wordt een belegging als duurzaam aangeprezen? Verdiep je goed in de beleggingsinformatie om te beoordelen wat er dan duurzaam aan is én in hoeverre duurzaamheidsclaims worden onderbouwd.
Aanpak van malafide ondernemingen
Naast verstandig beleggen is het ook zaak dat een belegger op zijn hoede is voor dubieuze – of zelfs frauduleuze – praktijken. Daar wijzen wij mensen ook op, onder meer door waarschuwingen te delen en tips te geven over hoe ze bedenkelijke beleggingsaanbiedingen kunt herkennen. Maar in ons toezicht doen we natuurlijk ook onze uiterste best om malafide ondernemingen van de markt te weren. Zo zorgden we er onlangs samen met de Cypriotische toezichthouder CySEC voor dat enkele meerdere malafide partijen werden aangepakt. Zij benadeelden consumenten via nepadvertenties en handel in complexe en uiterst risicovolle beleggingen.