Dubieuze belegging op het spoor

Snel in actie voor een veiligere markt voor beleggers

Snel schakelen door een toezichthouder kan direct effect opleveren. Bijvoorbeeld als we een belegging op het spoor komen waarbij beleggers mogelijk gedupeerd worden.

We krijgen regelmatig meldingen binnen van mogelijke misstanden op de financiële markten. Enige tijd geleden kregen we een melding over een belegging. De financiële onderneming die de belegging uitgaf, zou de investering van beleggers mogelijk niet besteden zoals zij beloofden.

Meteen op onderzoek

Daarop zijn onze toezichthouders onmiddellijk op onderzoek uitgegaan. Zij kregen daarbij het sterke vermoeden dat het ingelegde geld van beleggers inderdaad niet besteed werd, zoals dat hen was beloofd. Waarschijnlijk was er sprake van een overtreding.

Ingrijpende maatregel

In dit geval was het zaak om snel te handelen. Er waren namelijk ernstige signalen dat de onderneming mogelijk verkeerde bedoelingen had met het ingelegde geld van de beleggers. Na een zorgvuldige afweging, besloten we een openbare waarschuwing uit te vaardigen. Een openbare waarschuwing is een ingrijpende maatregel. De AFM stuurt dan een persbericht uit om mensen direct te waarschuwen voor de aanbieding.

Aanbieding gestaakt

De onderneming krijgt wel eerst de kans om te reageren op ons voornemen om dat te doen, nog voordat we de waarschuwing naar buiten brengen. In dit geval besloot de onderneming de aanbieding onmiddellijk te staken en van haar website te halen. Beleggers konden daardoor niet meer instappen en wij hoefden de waarschuwing niet meer uit te sturen.

Stukje eerlijker én veiliger

Omdat onze toezichthouders zorgvuldig en doortastend handelden, konden wij snel effect sorteren. Met hun ingreep voorkwamen zij dat beleggers gedupeerd zouden worden. Zo heeft de AFM de markt voor beleggers een stukje eerlijker én veiliger gemaakt.

Check uw aanbieder

In onze registers kunt u controleren of een adviseur of onderneming over een vergunning van de AFM beschikt. En check onze waarschuwingslijsten of ertegen een bedrijf wordt gewaarschuwd. Twijfelt u of u in moet gaan op een financieel voorstel? Stuur ons dan een bericht.

Een melding doen?

Heb je een vermoeden van oplichting, fraude of een andere misstand? Neem contact op met ons Meldpunt.

Deel deze pagina