Gebeld door een buitenlandse beleggingsaanbieder met een Europees paspoort? Pas op!
Waarschuwing! We ontvangen de laatste maanden steeds meer signalen van consumenten over malafide buitenlandse beleggingsplatformen. Zij opereren in Nederland met een Europees paspoort. Wat betekent dat? En belangrijker: hoe kunt u zich ertegen wapenen?
Over wat voor beleggingsplatformen hebben we het hier?
We ontvangen veel signalen over buitenlandse aanbieders met een vergunning, bijvoorbeeld uit Cyprus. Vaak bieden zij beleggingen aan in zogeheten CFD’s. Dat zijn complexe beleggingsproducten met veel risico. Veel aangeboden CFD’s hebben namelijk een hefboomwerking. Dat betekent dat u feitelijk speculeert met geleend geld. U kunt dan ook veel meer geld verliezen dan uw oorspronkelijke inleg.
Dat gebeurt dus ook?
Zeker. Consumenten worden vaak eerst gebeld door zo’n aanbieder. De verkoper, die vaak betrouwbaar en geloofwaardig klinkt, probeert een band op te bouwen en spiegelt hoge rendementen voor. Als consumenten dan een eerste inleg doen, overtuigt de aanbieder hen daarna steeds meer geld bij te storten. Maar vaak blijven consumenten met lege handen achter. Het geld dat ze verliezen, loopt soms op tot honderdduizenden euro’s.
Wat voor misleidende methodes gebruiken aanbieders?
Soms doet een aanbieder alsof een consument in het verleden al eens een storting heeft gedaan. Er zou een zogenaamd kapitaal staan te wachten op een vervolgstorting. Als de consument zegt zich niks te kunnen herinneren, probeert de aanbieder hem ervan te overtuigen dat hij dat vast vergeten is en dat zij al zeker een jaar bezig zijn om in contact te komen. De aanbieder kan zelfs in een app een beleggingsportefeuille op naam de consument laten zien.
Mogen dat soort aanbieders dan wel actief zijn in Nederland?
Heeft een financiële onderneming in Europa een vergunning in haar eigen land? Dan kan zij zich registreren bij de AFM. De onderneming krijgt dan een Europees paspoort. Daarmee mag zij beleggingsproducten in Nederland aanbieden. De AFM houdt echter géén toezicht op deze partijen. Dat doet de toezichthouder in het land waar de vergunning is afgegeven. Natuurlijk zijn niet alle financiële ondernemingen met een Europees paspoort malafide partijen. Maar een vergunning van een buitenlandse toezichthouder en een Europees paspoort zijn geen kwaliteitskeurmerken.
Maar als er daadwerkelijk sprake is van oplichting?
Als wij signalen over een onderneming met een Europees paspoort ontvangen, onderzoeken wij dat. Constateren we mogelijke wetsovertredingen? Dan vragen we meteen aan de betreffende toezichthouder van dat land om die onderneming te onderzoeken en maatregelen te treffen bij illegale activiteiten. Helaas kunnen we niet zelf handhavend optreden tegen zulke ondernemingen. Wel waarschuwen we consumenten in algemene zin om niet in te gaan op aanbiedingen van malafide partijen.
Wat kunt u doen om financiële schade te voorkomen?
Het is belangrijk dat u de werkwijze van zulke malafide partijen herkent. Twee gedupeerden vertellen hoe zij in zee gingen met een onderneming en wat hen dat uiteindelijk kostte.
Benaderd met een beleggingsvoorstel?
Wordt u dus benaderd met een beleggingsvoorstel dat te mooi klinkt om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Twijfelt u of u te maken hebt met een mogelijk malafide aanbieder met een Europees paspoort? Neem dan contact op met ons Meldpunt Financiële Markten.
En als ik toch ben opgelicht door een partij met een Europees paspoort?
Als consument kunt u acties ondernemen in Nederland én in het land waar de financiële onderneming een vergunning heeft. Meld het in elk geval bij de AFM en doe aangifte bij de politie. In het land waar de partij een vergunning heeft: meld je klacht áltijd bij de financiële onderneming zelf, bij de nationale toezichthouder en bij het Nederlandse klachteninstituut Kifid of de lokale Ombudsman.
Op afm.nl vindt u meer informatie en tips:
Waarschuwingen
Wees oplichters te slim af en doorzie de te mooie verhalen. Lees meer over de doortrapte werkwijze van oplichters. En bekijk voor welke ondernemingen de AFM en andere toezichthouders waarschuwen.
Is beleggen iets voor jou?
Beleggen kan meer opleveren dan sparen. Maar de risico’s zijn ook groter. Bepaal daarom vóórdat je belegt met welk doel je dat doet en hoeveel risico je kunt en wilt lopen. En beleg daarna niet risicovoller.
Advies
Wil je een financieel product kopen of afsluiten? Maar heb je weinig kennis van financiële zaken? Een financieel adviseur kan je mogelijk helpen bij het maken van belangrijke keuzes. Bereid je wel zelf goed voor.