AFM geeft antwoord
Opgelicht door een financiële partij met een Europees paspoort?
Dan kun je als Nederlandse consument een aantal acties ondernemen
De AFM krijgt regelmatig klachten en vragen over beleggingsondernemingen die met een zogeheten Europees paspoort vanuit een ander Europees land hun diensten aanbieden. Het uitgangspunt van een Europees paspoort: de vergunning die in een bepaalde lidstaat is verleend, kan ook worden gebruikt voor toetreding tot de markt in een andere lidstaat. De onderneming hoeft daarvoor dan geen nieuwe vergunning aan te vragen.
Géén kwaliteitskeurmerk
Partijen met een Europees paspoort staan in principe onder toezicht van de buitenlandse toezichthouder. Wees je daarvan bewust. Een Europees paspoort is géén kwaliteitskeurmerk.
Meld oplichting
Heb je een conflict of ben je zelfs opgelicht door onderneming die opereert onder een Europees paspoort? Dan kun je een paar dingen doen, in Nederland én het land waar de onderneming gevestigd is.
In Nederland: meld het bij de AFM, meld het bij de politie als je oplichting of fraude vermoedt en vraag eventueel juridisch advies aan.
In het land waar de vergunning is verleend: meld je klacht áltijd bij de financiële onderneming zelf, bij de betreffende nationale toezichthouder en de lokale Ombudsman.
Onderzoek naar mogelijke overtredingen
Vaak ligt het toezicht op zulke ondernemingen grotendeels bij een buitenlandse toezichthouder. Toch ontvangen wij signalen over mogelijke misstanden ook graag. Dan kunnen wij deze namelijk zelf onderzoeken. Als we dan mogelijke overtredingen constateren, brengen wij dat onder de aandacht van die toezichthouder. Wij vragen dan of zij de zaak ook willen onderzoeken en te handhaven als dat nodig blijkt.
Op afm.nl vindt u meer informatie en tips:
Waarschuwingen
Wees oplichters te slim af en doorzie de te mooie verhalen. Lees meer over de doortrapte werkwijze van oplichters. En bekijk voor welke ondernemingen de AFM en andere toezichthouders waarschuwen.
Is beleggen wel iets voor jou?
Beleggen kan meer opleveren dan sparen. Maar de risico’s zijn ook groter. Bepaal daarom vóórdat je belegt met welk doel je dat doet en hoeveel risico je kunt en wilt lopen. En beleg daarna niet risicovoller.
Advies
Wil je een financieel product kopen of afsluiten? Maar heb je weinig kennis van financiële zaken? Een financieel adviseur kan je mogelijk helpen bij het maken van belangrijke keuzes. Bereid je wel zelf goed voor.