Vragen en signalen juli-december 2020
Top 3 signalen
- Misleiding of oplichting bij beleggingen
- Klachten over betaalrekeningen
- Bezwaren tegen identificatieplicht
Top 3 vragen van consumenten
- Beleggingsaanbiedingen
- Beleggen in virtuele valuta
- Regels rondom Wwft
Top 3 vragen van professionals
- Toezichtkosten
- Het nieuwe AFM Portaal
- Adreswijzigingen
Vragen en signalen
Consumenten en financiële ondernemingen stelden in de tweede helft van 2020 bijna 8.700 vragen aan de AFM. De vragen gingen vooral over wet- en regelgeving en ons toezicht. We ontvingen en beoordeelden 2.732 signalen over mogelijke misstanden. Deze signalen kwamen van consumenten en (financiële) ondernemingen, maar waren ook het resultaat van eigen analyses.
De coronacrisis heeft nog steeds invloed op het werk en de bereikbaarheid van de AFM. Toch weten consumenten en ondernemingen ons, ondanks de omstandigheden, goed te vinden.
Welke vragen stellen consumenten?
De vragen die consumenten aan ons stellen, zijn zeer gevarieerd. Zij stelden het afgelopen jaar vooral veel vragen over (mogelijk dubieuze) beleggingen. Maar we werden ook vaak gebeld over de vragen die financiële ondernemingen moeten stellen als gevolg van de Wet ter voorkoming van witwassen (de Wwft-vereisten).
Welke vragen hebben professionals?
Van professionals kregen we vragen over uiteenlopende onderwerpen. Veel vragen gingen over de Marktmonitor voor adviseurs en bemiddelaars. Daarnaast vroegen zij veelvuldig naar het aanvragen van een vergunning, een rechtsvormwijziging of de interpretatie van wet- en regelgeving.
Over de signalen
Elke dag ontvangen we een flink aantal signalen. Van juli tot en met december 2020 waren dat er totaal 2.732. In deze signalenmonitor zijn signalen over accountantsorganisaties en zaken als voorwetenschap en marktmanipulatie op de kapitaalmarkten niet meegenomen.
Hoeveel vragen en signalen kregen we in heel 2020?
Over heel 2020 kreeg de AFM 19.981 vragen en 4.595 signalen. (In 2019 waren dat 17.258 vragen en 5.227 signalen.)