Beleggingsfraude: herken de trucs en trap er niet in
Beleggingsfraude blijft een groot probleem. We krijgen hier voortdurend meldingen over. We brengen daarom veelgebruikte overtuigingstrucs van dubieuze beleggingspartijen onder de aandacht. Zorg dat je de trucs herkent en laat je nooit overhalen zomaar te investeren.
Truc 1: de-bekende-Nederlander-truc
Een bekende Nederlander prijst zogenaamd een investering aan in een advertentie op Facebook of op een website waar je dan toevallig bent. Dat kan Jort Kelder, Geert Wilders of Ali B zijn, maar ook Charles Groenhuijsen of minister Hugo de Jonge. Doordat je de persoon ‘kent’, krijg je vertrouwen. Hun naam en foto wordt echter gebruikt zonder hun toestemming. De bekende Nederlander die je ziet, heeft helemaal geen gouden tip voor hoge rendementen. De advertentie is nep!
Truc 2: de-nu-of-nooit-truc
Toon je toch interesse en laat je je gegevens achter? Dan word je vrijwel direct gebeld. Je wordt vervolgens meteen onder druk gezet om snel te investeren. Anders mis je een mooi rendement. Die kans wil je toch niet missen? Het is nu of nooit! Maar laat je niet overhalen. Denk altijd eerst goed na over een belegging, haastige spoed is zelden goed.
Truc 3: de-AFM-vergunning-truc
De aanbieder zegt dat ze een vergunning van de AFM hebben en dat de AFM enthousiast is over hun aanbod. Je denkt dat het dan wel goed zal zijn. Niet dus! We geven nóóit een positief advies over een belegging. We verstrekken alleen een vergunning als een aanbieder voldoet aan de wettelijke eisen. Is het een buitenlandse onderneming uit een EU-lidstaat? Dan heeft de toezichthouder in het land van herkomst de toetsing gedaan. Dat doet de AFM niet nog een keer. Een vergunning van een nationale toezichthouder is geen kwaliteitskeurmerk.
Truc 4: de-wil-je-niet-rijk-worden-truc
Wil je dan geen geld verdienen, vraagt de aanbieder. Want wie wil er nu niet rijk worden? Dan kun je beter meteen de verbinding verbreken. Makkelijk rijk worden bestaat niet!
Laat je niet overvallen!
Malafide beleggingsaanbieders vissen vooral met misleidende advertenties op social media en internet naar nieuwsgierige consumenten die op zoek zijn naar een beter rendement op hun spaargeld. Als je hierop googelt, dan is de kans groot dat ze je weten te vinden. Word je dan benaderd, dan is het zaak om je hoofd koel te houden en deze trucs te herkennen.
Niet alleen online, maar ook op straat
De laatste tijd ontvangen we ook signalen dat mensen niet online, maar op straat worden benaderd met een investeringsvoorstel. Bijvoorbeeld in een winkelcentrum. Gladde verkopers proberen je daar te overtuigen om ergens in te investeren. Een zeer ongewenste werkwijze waar de AFM dan ook voor waarschuwt. Laat je dus niet op straat overhalen om direct ergens in te stappen. Denk er goed over na en doe voordat je belegt eerst je research. Check onze registers en bekijk de waarschuwingen.
Geen direct toezicht op buitenlandse partijen
Heeft een buitenlandse beleggingspartij een vergunning in een EU-land? Dan mag hij met een zogeheten Europees paspoort ook diensten aanbieden in Nederland. Dit is terug te vinden in onze registers. De meeste ondernemingen met een Europees paspoort houden zich aan de regels. Maar denk erom dat de AFM geen direct toezicht houdt op deze ondernemingen.
Ook de Fraudehelpdesk waarschuwt tegen beleggingsoplichting: herken de koers van de beleggingsfraudeur.
Op afm.nl vindt u meer informatie en tips:
Waarschuwingen
Wees oplichters te slim af en doorzie de te mooie verhalen. Lees meer over de doortrapte werkwijze van oplichters. En bekijk voor welke ondernemingen de AFM en andere toezichthouders waarschuwen.
Is beleggen iets voor jou?
Beleggen kan meer opleveren dan sparen. Maar de risico’s zijn ook groter. Bepaal daarom vóórdat je belegt met welk doel je dat doet en hoeveel risico je kunt en wilt lopen. En beleg daarna niet risicovoller.
Advies
Wil je een financieel product kopen of afsluiten? Maar heb je weinig kennis van financiële zaken? Een financieel adviseur kan je mogelijk helpen bij het maken van belangrijke keuzes. Bereid je wel zelf goed voor.