'Accepteer onzekerheid en ga vooroplopen'

Duurzaamheidsdoelstellingen bepalen de komende decennia in belangrijke mate de maatschappelijke agenda. Financiële ondernemingen spelen dan een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame samenleving. Daar worden ze ook steeds vaker op aangesproken.

Aanmoedigen

Als toezichthouder voelen we ons gesterkt om spelers op de kapitaalmarkt daar niet alleen transparanter over te later rapporteren, maar ook aan te zetten om hun verantwoordelijkheid te nemen. Wij kunnen ondernemingen, vanuit de wetgevende kaders, aanmoedigen en faciliteren om het goede te kunnen doen voor de mens en de wereld om hem heen.

Stappen zetten

Tegelijkertijd is die wetgeving nog niet uitgekristalliseerd. Zo zijn duurzaamheidsdefinities en verslaggevingsstandaarden nog in ontwikkeling. Onze toezichtfilosofie sluit daarbij aan. We begrijpen dat de sector behoefte heeft aan duidelijkheid en dat ze misschien niet in één keer optimaal rapporteren over hun niet-financiële impact. Maar we verwachten wél dat ze daaraan beginnen én dat zij stappen blijven zetten om zich daarin te verbeteren.

Goede kant op

Die urgentie voelen we allemaal. Wij als toezichthouder, de maatschappij, maar ook de sector zelf. Daarom is onze oproep: ga aan de slag. Accepteer de onzekerheid die er nu is en ga vooroplopen. Wij zullen er, vanuit onze rol, naast staan om te kijken of de sector de goede kant op gaat.

Laura van Geest, voorzitter AFM

Deel deze pagina