'Je moet het dak repareren als de zon schijnt'

Hypotheken zijn weer onderwerp van gesprek door de dynamiek op de huizenmarkt. Restschuldrisico’s zijn momenteel beperkt door aanhoudende stijging van de huizenprijzen. Dat is geen reden om te stoppen met het traject aflossingsvrije hypotheken. Integendeel: Je moet het dak repareren als de zon schijnt, de toekomst is nu eenmaal onzeker.

De sector is druk in de weer met het benaderen en activeren van klanten. De laatste cijfers laten zien dat inmiddels drie kwart miljoen van alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek is benaderd en daarmee wordt progressie geboekt. Aan de andere kant is er nog een hoop werk te doen voor komend jaar en de periode daarna.

Aflossingsvrije hypotheken is geen eenmalig project. Daarom de oproep aan alle aanbieders om een doorlopend beheer in te richten zodat klanten ook in de toekomst periodiek worden benaderd om de financiële situatie te bekijken. Zo blijven klanten in beeld en kunnen ze ook op de langere termijn gezond blijven.

Aflossingsvrije hypotheken winnen opnieuw aan populariteit. Het is een hypotheekvorm die niet per definitie slecht is. Het kan consumenten flexibiliteit bieden maar brengt ook risico’s met zich mee. Zolang het verantwoord wordt verstrekt, blijven de risico’s beheersbaar: houd rekening met wat de klant kan dragen, houd rekening met de verstandige grens van maximaal 50% aflossingsvrij en wees voorzichtigheid bij het toepassen van explains.

Dit is een samenvatting van het welkomstwoord.

Jos Heuvelman

Bestuurslid AFM

Publicatie van de Autoriteit Financiële Markten n.a.v. Webinar Aflossingsvrije Hypotheken 2021